Sent på söndagskvällen annonserades att industrikonglomeratet United Technologies (UTC) och försvarsbolaget Raytheon går samman. Därmed skapas det största försvars- och flygbolaget sett till intäkter efter Boeing. Det är den största affären av det här slaget i USA i år – en affär som förväntas färdigställas under det första halvåret 2020.
Det sammanslagna bolaget ska heta Raytheon Technologies Corporation, vara baserat i Boston och beräknas ha en årlig försäljning på motsvarande 700 miljarder kronor.
UTC tar i och med affären ytterligare steg i att renodla sig som ett flyg- och försvarsbolag. För två år sedan köpte man flygplansdelstillverkaren Rockwell Collins för motsvarande 280 miljarder kronor. Sen tidigare står det klart att man ska knoppa av och börsintroducera dotterbolagen Otis (hissar) och Carrier (byggsystem).
Såväl United som Raytheon är viktiga leverantörer till den amerikanska försvarsmakten. I fallet Raytheon är bolaget världens näst största tillverkare av missiler. Bolaget tillverkar exempelvis luftvärnssystemet Patriot, som det svenska försvaret ska köpa, men också radar- och cybersäkerhetssystem. UTC levererar utrustning till Pentagon i form av bland annat flygplansmotorer och luftfartssystem.
I en kommentar till affären säger Tor Sinclair, som förvaltar GDS Fund:
– Efter Harris Corp och L3 Technologies-fusionen här har vi nu ett ytterligare exempel på en (mycket större) vänlig fusion där man försöker uppnå effektivitet och bättre skala på verksamheten. Det är vanligt att vi ser samarbeten mellan försvarsbolag och med denna jättestora fusion så tror jag det kommer bli ett stort fokus på lönsamheten av ett samarbete motsvarande en koncern som kan uppfylla alla upphandlingskrav själv.
– Bolag som nya Raytheon Technologies kommer förmodligen kunna erbjuda bättre produkter till lägre pris och bättre lönsamhet än vad de enskilda bolagen kan erbjuda idag och då vi ser en ökande konkurrens så tror jag fler fusioner kommer framöver.
GDS Fund har i dagsläget 7,5 procent av portföljen i Raytheon och cirka 4 procent i UTC. Strax före New York börsens öppning på måndagen handlades Raytheon-aktien upp cirka 7 procent medan UTC-aktien var upp drygt 3 procent.