Fortinet och Crowdstrike är bland de fem största innehaven i den globala aktiefonden Global Security Fund och två bolag vars produkter kan ha hjälpt till att förhindra REvil Kaseya-ransomware-attacken som har påverkat COOP och så många andra företag runtom i världen.
Ransomware-attacken är en påminnelse om de geopolitiska risker som företag idag står inför. En tillräckligt skadlig attack kan slå ut många företag totalt och det är de ökade kostnaderna för it-brott som driver tillväxten för cybersäkerhetsbolagen.
Enligt Cybersecurity Ventures kan kostnaden för cyberbrott nå 10,5 biljoner dollar år 2025, eller, för att sätta det i perspektiv, cirka 10 procent av världens BNP. Även för oss på Global Security Fund är det nästan obegripligt att förstå hur stort detta är.
Det amerikansk-svenska cybersäkerhetsföretag Recorded Future förklarade nyligen i en podcast hur sammankopplade företag är och hur en skadlig attack kan få långtgående konsekvenser. Att gemena man inte kan köpa mat i affären väcker medias rapportering gällande cyberområdet men denna attack är bara en av väldigt många som pågår hela tiden.
Denna podden och många andra finns att lyssna på här: Recorded Future
Försäkringsbolag som inte vill betala lösen kan tvinga företag att fokusera mer på förebyggande åtgärder och mindre på ett ”botemedel”. Att betala en lösensumma är ingen garanti för att problemet kommer att lösas, medan en stor investering i att ha ett uppdaterat skydd istället kan förhindra attacker.
Tillväxtprognosen av cybersäkerhetsindustrin fram till 2027 enligt Grandview Research.
De ekonomiska konsekvenserna av cyberbrott är uppenbara och stöder tillväxthypotesen för cybersäkerhetsindustrin. Detta är också en anledning till att den globala säkerhetsfonden investerar kraftigt i denna sektor. Tillsammans med investeringar i traditionell säkerhet och rymd ger den globala säkerhetsfonden investerare exponering för branscher som hanterar ökande geopolitiska risker.