Uppköpsfest i cyberrymden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Den senaste tiden har det skett en rad uppköp och rykten om förestående förvärv inom cybersäkerhetssektorn. Fenomenet är inget nytt, skillnaden på senare tid är att uppköpen skett i en noterad miljö. Tidigare har dessa bolag i många fall slukats upp av andra större IT-bolag eller riskkapitalbolag redan innan de noterats på börsen. Ett exempel är svenska Recorded Future som köptes av VC-firman Insight Partners för cirka 7,5 miljarder kronor under sommaren.

Utvecklingen är högst logisk. Nyckeln till framgång för de mindre nischade cyberbolagen är nämligen att skala upp sina verksamheter, det vill säga öka volymen av återkommande licensintäkter och konsulttimmar. Det kan man naturligtvis göra på egen hand, men att  integreras i ett stort företag eller tillföras finansiella muskler genom ett riskkapitalbolag kan snabba på processen betydligt.

Att bli en del av ett större produkterbjudande, med ett redan upparbetat globalt kundnätverk, är ofta det som lockar den mindre aktören. Dessutom kan man idag få bra betalt för sin verksamhet. För den större aktören är åtkomsten av nya säkerhetsprodukter och kompetens som man själv saknar centrala. För riskkapitalbolaget lockar såklart en värdestegring på investeringen. Det görs typiskt genom en exit via en vidareförsäljning till en större aktör.

Efterfrågan på cybersäkerhet har nog aldrig varit större och cyberkompetens är en knapp resurs. Det gör att premierna som stora bolag är villiga att betala för mindre specialiserade aktörer skjuter i höjden. Som investerare i cybersäkerhetsbolag ser vi chansen till uppköp som en krydda och ett sätt att ta del av den explosionsartade tillväxt som branschen står inför. Den större delen av våra investeringar inom cybersäkerhet sker förvisso i större bolag, men vi har en del av portföljen i mindre och medelstora aktörer där uppköp är en sannolik värdedrivare.

Under sommaren har Global Security Fund sett två av sina cyberinnehav bli uppköpta. I början på augusti lades ett uppköpsbud på Symantecs säkerhetsenhet från amerikanska halvledarbolaget Broadcom. En affär där Broadcom betalar 10,7 miljarder dollar i kontanta medel. Under samma månad presenterade VMware ett uppköpsbud på Carbon Black på 2,1 miljarder dollar. Fondens innehav i Carbon Black steg därmed nästan 40 procent bara i augusti och har i stort sett dubblats sedan fonden gjorde sin första investering i april.

Vi ser framför oss att uppköpstrenden inom cybersäkerhet kommer fortsätta och letar nya bolag att placera de likvida medel vi fått efter att ha sålt innehaven i Symantec och Carbon Black.

 

Photo by NASA on Unsplash

More to explore

Ukraine

Månadskommentar – januari 2023

Vilken start vi fått på börsåret 2023 och positiv avkastning brett sett över flera tillgångsklasser. Det har varit risk on och risktagande